Logo_Robor-01

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren in Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten, en daardoor komt ook het ecosysteem en onze omgeving in gevaar. Voor fruittelers is het bijvoorbeeld een catastrofe als bestuivende insecten in groten getale worden gedood.

Nesten moeten dus worden opgespoord. Een effectieve methode hiervoor is het plaatsen van een kleine zender op de hoornaar.

Robor Nature ontwikkelde onlangs een, in meerdere opzichten, revolutionair systeem om hoornaars met een microzender op te sporen. Dankzij moderne radio technologie kan gericht gezocht worden via handzame richtingsgevoelige ontvangers. De zenders zijn tevens via een smartphone op te sporen, en ze melden zich ook via het mobiele netwerk, wat het zoeken vergemakkelijkt. 

De zender

Het zendertje zelf is zeer lichtgewicht (<160mg) en heeft een kortere antenne dan tot nu toe mogelijk was. De hoornaar heeft er dus qua gewicht en ballast minder last van en daardoor is de kans groter dat de hoornaar met zender (na het opsporen van het nest) weer terug gevangen kan worden, en zo is het zendertje meerdere malen opnieuw te gebruiken. Het zendertje is oplaadbaar en instelbaar via een bijgeleverde controller.

Er is een nieuwe en veel makkelijkere methode voor bevestiging ontwikkeld, waarbij de hoornaar niet verdoofd hoeft te worden. Het aanbrengen duurt 5 seconden. Dit betekend minder stress voor de hoornaar en iedereen kan dit veilig zelf doen. De hoornaar kan direct weer worden vrij gelaten en hoeft niet eerst weer bij te komen en aan te sterken alvorens te kunnen vliegen.

Zoeken met peil-ontvangers

De ontvanger bestaat uit een handzame richting-gevoelige antenne met een slimme ontvanger. Je kunt het signaal eenvoudig volgen met de antenne. De signaalsterkte op de ontvanger word met een getal op het display en in toonhoogte kenbaar gemaakt. 

Zoeken met drone

Er is een speciale ontvanger ontwikkeld die gekoppeld kan worden aan een drone, waarmee op de remote controller de signaalsterkte in beeld kan worden gebracht. Dit bied een belangrijk voordeel, aangezien de gevoeligheid en de reikwijdte enorm vergroot word wanneer men vanuit grotere hoogte kan zoeken.  Het bereik word hierbij opgerekt tot 2 kilometer.

 

 

Zoeken met hoornaar App

 

Als men in de buurt is van het nest kan men iedereen met een gewone smartphone via een speciale Hornet-App mee helpen zoeken.

 

Voordelen globale locatie meldingen via “het mobiele netwerk”

De signalen die het zendertje uitzend worden ook via het mobiele netwerk opgepikt en doorgestuurd naar een online platform. Hier ziet men dan een landkaartje met foerageergebied en bij benadering ook de locatie van het nest in beeld gebracht worden. Dit kan dus ook al zonder met een peil-ontvanger op pad te gaan.

Zowel de zenders als de ontvanger zijn aanzienlijk betaalbaarder dan bestaande systemen. Met dit systeem zal het opsporen in een stroomversnelling komen en aanzienlijk effectiever worden.